En företagsmäklare ser möjligheterna

Precis som vilken försäljare som helst kan snappa upp olika köpsignaler, kan en företagsmäklare utvärdera vilka motiv och målsättningar de olika parterna har. Den som ska sälja sitt företag vill hitta den optimala köparen. Företagsmäklarens roll är att hitta någon som är villig att betala bra för att få överta just den verksamheten. 

Företagsmäklaren är spindeln i nätet, som håller i allt beträffande den aktuella affären. Därför måste man välja någon som man verkligen litar på, för det är ett stort förtroende man visar en sådan person. En seriös yrkesperson måste också vara hundraprocentigt diskret, för den som tänker sälja sitt företag vill oftast inte att alla ska veta om det. 

Företagsmäklaren är expert på affärsjuridik

Ska du sälja ditt företag behöver du också företagsmäklarens kompetens när det gäller de juridiska och skattemässiga aspekterna. En företagare har oftast inte kunskap att kunna säga vilka konsekvenser transaktionerna kommer att få. Vad får man lov att göra, och vad är skattemässigt mest fördelaktigt? 

Företagsmäklaren håller i budgivning och kontrakt och är expert när det gäller vilka dokument som ska finnas med i en överlåtelse. Man kan sälja ett helt företag, med byggnad, lager, inventarier, kundregister och allt, eller så kan man bara sälja inkråmet, det vill säga endast själva verksamheten. En företagare kan ha bearbetat marknaden hemifrån och byggt upp en kundbas som kan säljas vidare och som är värdefull för rätt köpare. Det finns en hel mängd olika typer av försäljningar och transaktioner. 

En kombination av kunnande och erfarenhet

Företagsmäklaren har gjort många lyckade affärer genom åren, och den erfarenheten ger också en stor kunskap om hur marknaden fungerar, vad folk frågar efter och är villiga att betala för. En företagsmäklare har också ett mycket brett kontaktnät, och har därför den bästa möjligheten att sammanföra tänkbara parter inför en försäljning. 

När det gäller lite större affärer, som när företag går ihop i en fusion, eller när man vill starta nya dotterbolag, är det bra att företagsmäklaren har så stor kompetens. Koncerner och koncernredovisning är lite mer komplicerat, så därför konsulterar man en expert på området, så att allt görs på rätt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *